CIS registratie: wat houdt het in en wat zijn de gevolgen?

CIS registratie betekent dat je persoonsgegevens geregistreerd staan in de databank van Stichting CISOp het moment dat je een verzekering af wilt sluiten, zal er in de meeste gevallen door een verzekeringsmaatschappij gecontroleerd worden of er een CIS registratie op jouw naam staat. Een verzekeraar doet dit, om bepaalde risico's uit te sluiten. Ben je benieuwd wat dit precies inhoudt en welke gevolgen een CIS-registratie heeft voor jouw verzekering? In dit artikel kom je erachter.

Wat is een CIS-registratie?

Elke melding met betrekking tot risicovolle situaties voor een verzekeringsmaatschappij wordt opgenomen in een databank. Een dergelijke melding wordt een CIS-registratie genoemd. De risico's omvatten kwesties, zoals wanbetaling, verzekeringsfraude, het schade- en strafrechtelijk verleden van een persoon en eventuele rijontzeggingen. Is er bij jou sprake van zo'n kwestie? Dan zullen jouw persoonsgegevens dus geregistreerd worden. Een verzekeraar zal in zijn polisvoorwaarden of privacyverklaring hebben opgenomen, wanneer er een melding gedaan wordt en er voor jou dus sprake is van een CIS-registratie. Je ontvangt hiervan geen aparte melding.

Consequenties van melding bij stichting CIS

Nu is het zo dat niet elke verzekeringsmaatschappij dezelfde voorwaarden hanteert. Daar waar veel maatschappijen je aanvraag zullen afwijzen, bestaat de kans dat je verzekeringsmaatschappij treft die er anders tegenaan kijkt. Toch blijkt het in de praktijk meestal erg lastig te zijn om een autoverzekering af te kunnen sluiten als er sprake is van een CIS-registratie. Dit is dan ook direct het grootste gevolg van zo'n melding. Vanzelfsprekend lijdt dit ertoe dat autorijden op een verantwoorde manier niet mogelijk is. Een verzekering is namelijk verplicht als je gebruik maakt van de openbare weg. Rijd je zonder verzekering en word je aangehouden? Dan zijn de kosten niet gedekt.

Hoe lang blijft melding bij stichting CIS staan?

Het hangt van de melding af hoe lang een registratie precies in de CIS-databank blijft staan. In de meeste gevallen is dit vijf jaar, maar dit kan oplopen tot acht jaar als er sprake is van frauduleuze kwesties. De referentiedatum is bepalend voor het moment dat de telling van deze jaren begint. In het geval van een rijontzegging geldt dit vanaf de einddatum van de ontzegging. Na verloop van deze termijn zal een melding automatisch verwijderd worden en dus niet langer een beperking vormen voor verzekeringsaanvragen.

Stichting CIS

De overkoepelende organisatie die verantwoordelijk is voor het bewaren en beheren van verzekeringsgegevens is Stichting CIS. Deze stichting draagt niet alleen zorg voor de verwerking van onder meer de claim- en waarborgfondsmeldingen, maar biedt ook de nodige ondersteuning bij de afweging om een verzekeringsaanvraag af te wijzen of te accepteren. Voor de daadwerkelijke inhoud van een CIS-registratie is de stichting niet verantwoordelijk. Deze belasting ligt bij de verzekeraar die de melding heeft gedaan zelf.

Opvragen

Wil je jouw CIS-registratie inzien? Dat kan. Iedereen heeft hier namelijk het recht toe. Je kunt eenvoudig een verzoek tot inzage indienen bij Stichting CIS. Hiervoor heb je een legitimatiebewijs nodig en dien je jouw persoonlijke gegevens in te vullen, waaronder ook eerdere adressen in het geval van een verhuizing. Je kunt de aanvraag doen per app, per post of via de website van deze stichting. Aan een dergelijk verzoek zitten geen kosten verbonden.

Verwijderen

Na het verlopen van de termijn van doorgaans vijf jaar, wordt een CIS-registratie verwijderd uit het systeem. Heb jij nu het idee dat de gedane melding over jou onterecht is en wil je hem laten verwijderen? Dan kun je jouw CIS-registratie aanvechten. Dit begint met het indienen van een correctieverzoek. Stichting CIS heeft hiervoor een speciaal formulier, welke na invulling doorgegeven wordt aan de betreffende verzekeraar. In een aantal gevallen wordt het verzoek geaccepteerd en de melding verwijderd.

Autoverzekering afsluiten met CIS-registratie

Je auto verzekeren met CIS-registratie is erg lastig. Bij reguliere verzekeringsmaatschappijen kun je in de meeste gevallen dan ook niet terecht. Bij de Vereende echter wel. De Vereende is namelijk een maatschappij die gespecialiseerd is in het bieden van zogeheten risicovolle dekkingen. Uiteraard doen zij dit onder bepaalde voorwaarden en er geldt een premie die hoger ligt dan gemiddeld. Dit maakt wel dat je hier vrijwel altijd terecht met een CIS-registratie. Is dit bij jou het geval? Dan is de kans dus groot dat ook jij je auto gewoon kunt verzekeren en hierdoor op een verantwoorde manier de weg op kan. 


Ruim 25 jaar ervaring

Heb je een CIS-registratie? Via Simplysure.nl kun je eenvoudig en snel een offerte aanvragen voor een verzekering bij de Vereende!

Hoewel het dus in beginsel kan lijken alsof er maar heel weinig mogelijk is, blijkt er toch nog een goede optie te zijn om een autoverzekering af te sluiten. Simplysure.nl helpt je hier graag bij. In samenwerking met de Vereende kunnen we je in de meeste gevallen voorzien van een passende verzekering. Als dit is wat jij zoekt, neem dan contact met ons op of vraag online direct een offerte op. In beide gevallen is dit natuurlijk geheel vrijblijvend.