Autoverzekering geweigerd

Vraag direct een offerte aan

Als je autoverzekering geweigerd wordt dan is dat een heel vervelende situatie. Zonder autoverzekering rijden is absoluut geen goed idee. Als je geluk hebt kun je nog wel terecht bij een andere reguliere verzekeringsmaatschappij omdat niet iedereen dezelfde voorwaarden hanteert. Wordt jouw autoverzekering geweigerd bij meerdere partijen door bijvoorbeeld een CIS registratie dan kun je meestal alleen nog terecht bij de Vereende. Zij zijn een maatschappij die bijzondere risico's vaak nog wel aan durven te gaan waar reguliere verzekeringsmaatschappijen vaak afhaken.

Van aanvraag tot acceptatie

Laten we je eerst wat vertellen over hoe een aanvraag van een autoverzekering in zijn werk gaat. Op het moment dat een potentiële klant een aanvraag doet, wordt naar specifieke gegevens gevraagd. Naast persoons- en adresgegevens betreft het ook gegevens over je auto(gebruik) en schadeverleden. Hierna volgen de zogeheten acceptatievragen. Deze vragen zijn bedoeld om inzicht te krijgen in onder meer je strafrechtelijk verleden, betalingsgeschiedenis en gaan over mogelijk lichamelijke beperkingen en rijontzeggingen. Denk nu echter niet dat jouw aanvraag direct geaccepteerd wordt als jij deze vragen met een wenselijk antwoord invult. Je gegevens worden in veel gevallen namelijk gecontroleerd. Zo kijken verzekeraars of je vermeldt staat in de CIS-databank. CIS staat voor Centraal Informatie Systeem. In deze databank zijn alle verzekeringsgegevens opgenomen die voor verzekeraars belangrijk zijn. Op basis van dit samen leidt een aanvraag tot een afwijzing of acceptatie. 

autoverzekering geweigerd

Waarom wordt een autoverzekering geweigerd?

Het kan dus goed zijn dat jouw autoverzekering geweigerd wordt. In veel gevallen zul je op de hoogte zijn van zaken die hierop van invloed zijn, maar in een enkel geval ook niet. Wist je bijvoorbeeld dat verzekeraars bepaalde automerken of gebruikers liever niet verzekeren? Zo ziet een verzekeraar heel jonge of juist oudere mensen als groter risico, evenals auto's die meer inbraak- en diefstalgevoelig zijn. Naast deze redenen vormen meldingen in de CIS-databank de grootste oorzaak voor weigering van je autoverzekering. We lichten ze nader nader toe:

Schadeverleden

Elke schadeclaim die jij als bestuurder doet, wordt gemeld in de CIS-databank. Nu hoef jij je niet direct zorgen te maken, want hierbij wordt er doorgaans ook gekeken naar het feit of dat er juridische bijstand noodzakelijk was. Een enkele melding is meestal dus geen probleem. Zijn het er veel of lopen de bedragen behoorlijk op, dan is de kans op een afwijzing groot.


Een strafrechtelijk verleden

Heb je een strafrechtelijk verleden? Dan is de kans groter dat jouw autoverzekering wordt geweigerd. Verzekeraars zien dit namelijk als een groot risico, zelfs wanneer je strafblad niets met autorijden te maken heeft. Je bent niet verplicht dit te melden bij je aanvraag als je je strafblad al langer dan acht jaar hebt.


Wanbetaling

Het kan zijn dat je te boek staat als wanbetaler. In het midden gelaten of hier opzet of onmacht in het spel was: het vormt voor verzekeraars een dusdanig risico dat zij in veel gevallen liever beslissen een autoverzekering te weigeren. Door jou een verzekeringsdekking te bieden, maken zij namelijk kosten. Betaal jij jouw premie niet of steevast te laat? Dan lopen zij een groter risico.


Rijontzeggingen

Hetzelfde geldt voor een rijontzegging. Een melding hiervan in de CIS-databank is meerdere jaren van invloed op een verzekeringsaanvraag. Een rijontzegging krijg je tenslotte ook niet zomaar. De duur van je ontzegging en de reden hiervan zijn vaak doorslaggevend voor verzekeraars om jouw aanvraag af te wijzen of te accepteren. Je bent echter in alle gevallen verplicht hier eerlijk over te zijn.


Verzekeringsfraude

Het achterhouden van informatie of het niet correct verstrekken van bepaalde gegevens valt onder de noemer fraude. Ook hiervan wordt een melding gemaakt in de CIS-databank, dat aanleiding geeft tot een afwijzing van je autoverzekering. Zo zijn er mensen die bij een aanvraag vrezen voor een afwijzing en om die reden foutieve informatie verstrekken, in de hoop dat dit loont. Dit is dus niet het geval.


Checken van je CIS-registratie

Bovengenoemde redenen kunnen de oorzaak zijn van weigering van je autoverzekering en zullen gemeld staan in de CIS-databank. Elke verzekeringsmaatschappij heeft inzage in deze databank. Als verzekerde behoor je op de hoogte gesteld te worden van elke melding, maar in de praktijk blijkt dit niet altijd op een duidelijke manier te gebeuren. Wat veel mensen echter ook niet weten, is dat het mogelijk is om zelf ook inzage te krijgen in dit register. Iedereen heeft te alle tijden het recht om zijn eigen gegevens in te zien. Het kan namelijk voorkomen dat een registratie niet juist is. Blijkt dit bij jou het geval te zijn, dan kun je een verzoek tot correctie indienen. Dit gebeurt jaarlijks een paar honderd keer, waarvan een kwart van deze verzoeken ook daadwerkelijk tot een aanpassing leidt. Heb jij dus twijfels of de weigering van jouw autoverzekering op basis van een CIS-registratie wel klopt? Laat het dan niet voor wat het is, maar trek aan de bel. Een verzoek tot inzage is kosteloos en kun je doen via Stichting CIS.


Ruim 25 jaar ervaring

Sluit direct een autoverzekering af bij de Vereende via Simplysure.nl

Heb jij te maken met een situatie, waarbij je autoverzekering geweigerd wordt? Dan is dit natuurlijk heel vervelend, maar gelukkig niet onoverkoombaar. Simplysure biedt in dit geval uitkomst. Via Simplysure.nl kun je namelijk een autoverzekering afsluiten bij de Vereende. De Vereende is een maatschappij die risico's in veel gevallen wel dekt. Samen met de Vereende werken wij graag oplossingsgericht en staat maatwerk hoog in ons vaandel. Vraag gerust een offerte op via onze site. Eerst benieuwd naar de voorwaarden en kosten? Dat begrijpen wij goed. Neem contact met ons op, we leggen je graag alles uit.