Roy data
Roy data is het royementsverklaringen-database voor de verzekeringsmarkt van motorrijtuigen, waarin de royementsgegevens zijn opgenomen.
Wanneer je stopt met je autoverzekering zal de verzekeraar het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd registreren in de online database van het Roy Data register. Het is een register dat voor iedere verzekeraar toegankelijk is. De gegevens voor het afsluiten van een nieuwe autoverzekering, zoals het aantal schadevrije jaren, kan de verzekeraar uit het Roy Data register halen. Zo kan er dus nooit met het aantal schadevrije jaren gesjoemeld worden. Om de hoogte van de premie te berekenen krijg je korting wanneer je al een langere tijd schadevrij hebt gereden. Je kunt dus niet zelf het aantal schadevrije jaren opgeven, want voordat een verzekeraar de nieuwe verzekering opmaakt, zal onder andere de schadevrije jaren gecontroleerd worden in de online database Roy Data. Dat is een veilige methode. Op die manier weet je zeker dat het aantal jaren dat je schadevrij hebt gereden kan worden gebruikt dat om de premiekorting te kunnen berekenen.
Wat is Roy Data?
Roy Data is de centrale database van de stichting EPS. De EPS is, geeft de Efficiënte Processen Schadeverzekeraars weer. Het aantal jaren dat je schade vrij hebt gereden zal je oude verzekeraar, als je die opzegt, doorgeven. De verzekeraar registreert dat in Roy Data. Wanneer je weer een nieuwe verzekering afsluit, dan kun je de schadevrije jaren weer gebruiken wanneer je een nieuwe verzekering afsluit. De nieuwe verzekeraar waarbij je je wilt verzekeren zal Roy Data raadplegen om na te gaan hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Wanneer ze het aantal schadevrije jaren weten kunnen ze premiekorting die daarbij hoort toekennen.

Hoe werkt Roy Data?
Wanneer je je autoverzekering bij je huidige verzekeraar opzegt, zal deze het aantal jaren dat je zonder schade hebt gereden in Roy Data zetten. De verzekeraar is verplicht om het aantal schadevrije jaren in Roy Data te zetten. Dat is belangrijk voor de nieuwe verzekeraar waarbij je een nieuwe verzekering wil afsluiten. De nieuwe verzekeraar zal je schadevrije jaren controleren in Roy Data. Op die manier weet je ook dat je de juiste premiekorting zult krijgen. Daar hoef je zelf niets voor te doen. Deze manier van werken bestaat nog niet zo lang. Tot 1 september 2007 was dit nog anders. Tot die periode moest je de schadevrije jaren aantonen met een royementsverklaring. Dat is dus een verklaring van royeren met andere woorden aangeven dat je de verzekering beëindigd hebt, voordat je een nieuwe afsluit. Vaak ontstonden er problemen om tot het juiste aantal jaren te komen dat je schadevrij hebt gereden, bij een afsluiten van een nieuwe autoverzekering. In veel gevallen waren de papieren kwijtgeraakt. Om die reden zijn de verzekeraars in 2007 overgestapt naar het digitale systeem Roy Data.
Roy Data en schadevrije jaren
De jaren dat je schadevrij hebt gereden worden pas in het digitale systeem Roy Data geplaatst op het moment dat je de verzekering beëindigd. In de tijd dat je verzekering nog gewoon doorloopt en je het aantal schadevrije jaren wil weten, moet je daarvoor contact opnemen met je verzekeraar. Zij kunnen je dan precies aangeven hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd.
Hoelang blijven de schadevrije jaren staan in Roy Data?
Tijdens de periode dat je autoverzekering nog gewoon doodloopt zitten de opgebouwde schadevrije jaren vast aan je verzekering. Wanneer je verzekering beëindigd, zullen de opgebouwde schadevrije jaren pas bekend worden gemaakt. Ze worden dan door de oude verzekeraar digitaal in Roy Data geregistreerd. De aangegeven opgebouwde schadevrije jaren die in Roy Data worden geregistreerd blijven niet onbeperkt in het systeem staan. De schadevrije jaren die je hebt en in het digitale systeem Roy Data staan, blijven bij de meeste verzekeraars 3 jaar geldig. Dit is niet bij iedere verzekeraar gelijk. Er zijn er waarbij de periode maar 2 jaar is en bij anderen 4 of 5 jaar. Hoe dat bij je oude verzekeraar is gesteld, moet je de polisvoorwaarden goed doorlezen. Daarin staat de periode dat de gegevens van het aantal schadevrije jaren in het digitale systeem Roy Data blijven staan. Wanneer je een nieuwe autoverzekering wil afsluiten, is het belangrijk dat het juiste aantal schadevrije jaren worden opgenomen. De schadevrije jaren zijn die jaren waarbij je geen schade bij de verzekeraar hebt geclaimd. Voor ieder schadevrije jaar krijg je een hogere korting. Hoe hoger je staat hoe hoger de korting is die je krijgt. De korting bij de verzekeraars kan wel oplopen van 70 of 80%.
Roy Data opvragen
Je kunt als verzekeringnemer je gegevens bij Roy data opvragen. In principe is het eigenlijk niet nodig om je gegevens bij Roy Data in te zien. Van je verzekeraar krijg je jaarlijks een polis blad waarop staat hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Het kan echter voorkomen dat je het polis blad kwijt bent en bij het overstappen wil kijken of het aantal schadevrije jaren goed is doorgegeven door de verzekeraar waarbij je het contract beëindigd. In zo’n geval kun je gebruik maken van de Stichting EPS. Je kunt dan gebruik maken van het inzagerecht formulier. Wanneer je alle gegevens hebt genoteerd op het inzagerecht formulier, kun je dat insturen. Het kan even duren voordat je antwoord krijgt. Er kan vanuit worden gegaan dat het maximaal 28 dagen duurt.
Roy Data inzien
Als verzekeraar kun je de schadevrije jaren, die in Roy Data zijn opgenomen, bekijken. Daarbij wordt uitgegaan van de website van de Stichting EPS. Hierbij moet je het inzagerecht formulier invullen. Dit formulier moet je dan samen met je legitimatiebewijs via de website insturen. De gegevens die je kunt bekijken hoeven niet altijd precies te kloppen. Dat kan het geval zijn wanneer je nog een autoverzekering hebt lopen waarvan de schadevrije jaren nog niet in het digitale systeem zijn opgenomen. De juiste gegevens staan op het polis blad dat je jaarlijks krijgt, maar je kunt het ook telefonisch opvragen bij je verzekeraar. Het is maar goed dat men in 2007 is overgaan op het digitale systeem. Er worden nu veel minder fouten gemaakt en de jaren zonder schade zijn gemakkelijker te achterhalen. Op die manier krijg je bij het afsluiten van een autoverzekering de juiste premiekorting.