Strafrechtelijk verleden 

Ontvang binnen één werkdag een offerte

Drag to Reposition
Move Up or Down to Reposition
Move Left or Right to Reposition

Er kunnen eventuele gevolgen zijn van een strafrechtelijke verleden wanneer je een verzekering wilt afsluiten. Wanneer je een verzekering wilt afsluiten, kom je meestal dan ook de volgende vraag tegen: “Ben u in de afgelopen acht jaar als verdachte in aanraking gekomen met de politie of justitie?”. Deze vraag is er dus om voor de verzekeraar te ondervinden of er inderdaad een strafrechtelijke verleden is bij de aanvrager. Het is voor de verzekeraar verplicht om eerlijk te antwoorden op de vragen van de verzekeraar en dus ook deze vraag moet naar eerlijkheid beantwoord worden. We gaan je in dit artikel vertellen wat de eventuele gevolgen van zo'n strafrechtelijk verleden kunnen zijn bij het afsluiten van een verzekering. Ook laten we je zien wat je kunt doen wanneer je alsnog een verzekering wilt afsluiten wanneer deze achtergrond aanwezig is.

Zwarte lijst of CIS registratie?

Een zwarte lijst bestaat dus niet echt. Wel is er een CIS systeem in het leven geroepen voor verzekeraars. CIS staat voor Stichting Centraal Informatie Systeem. Voor verzekeraars en gemachtigden is het mogelijk om in te loggen op dit systeem. Er kunnen verschillende gegevens opgenomen worden in dit systeem, maar het is allemaal om in te zien voor een verzekeraar of het een groot risico is om de verzekerde aan te nemen of juist niet. We gaan je laten zien hoe je een CIS registratie kunt krijgen.

strafblad

Waarom kan een strafrechtelijk verleden gevolgen hebben op het afsluiten van een verzekering?

Een verzekeraar is gebaat bij een betrouwbare afnemer van de verzekering. Daarnaast wil de verzekeraar net als jij een stukje zekerheid hebben. Ben je iemand die door de politie vaak wordt aangehouden voor alcohol- of drugsgebruik achter het stuur? Dan kan een verzekeraar daar een groot risico in zien. De kans op een ongeluk, en dus een kapotte auto, is vele malen groter bij iemand die dit risico vaker op zoekt. De kans dat de verzekeraar dit moet vergoeden is veel groter en dan ziet deze maatschappij er liever van af. Kortom, iedereen die een strafrechtelijk verleden heeft met betrekking tot de verzekering die wordt afgesloten, kan een groot risico zijn voor de verzekeraar.

Eventuele gevolgen op het afsluiten van een verzekering

Er kunnen verschillende gevolgen zijn wanneer je netjes vermeld dat er een strafrechtelijk verleden is in de afgelopen 8 jaar. Allereerst kan de verzekeraar je weigeren. Hij geeft dan aan dat het niet mogelijk is om bij die maatschappij een verzekering af te sluiten. Dat is natuurlijk heel vervelend. Toch zijn niet alle maatschappijen zo. Een verzekeringsmaatschappij kan je nog steeds aannemen, maar kan dan wel een hogere premie vragen. Je betaalt hier maandelijks dan meer voor, maar bent wel verzekerd. Op die manier kan de verzekeraar het risico alsnog doorberekenen, maar ben je er wel van verzekerd dat de maatschappij jou helpt wanneer dat nodig is.

CIS registratie

De afkorting CIS staat voor Stichting Centraal Informatie Systeem. Dit is een systeem waar verzekeraars en gemachtigden in kunnen kijken. In dit systeem wordt namelijk alle informatie opgenomen die voor een verzekeraar van belang kan zijn. Heeft iemand bijvoorbeeld al eerder onverzekerd problemen veroorzaakt of zelfs fraude gepleegd met het afsluiten van een verzekering. Dit is zodat de verzekeraars niet al te veel risico lopen en de premie voor iedereen dus ook te betalen kan zijn. Aan verschillende overtredingen zijn dan ook verschillende termijnen verbonden. Heb je verzekeringsfraude gepleegd dan blijft de registratie in het CIS systeem 8 jaar staan. Heb je schade veroorzaakt dan blijft dit 5 jaar staan. Ook staat er in dit systeem of iemand een ontzegging van de rijbevoegdheid opgelegd heeft gekregen tijdens een strafzaak. De verzekering kan dus al best veel zien en daarom is het dus ook belangrijk om eerlijk te blijven. 

Verzwijging strafrechtelijk verleden bij het afsluiten van een verzekering

Er kunnen vervelende gevolgen zitten aan het verzwijgen van het strafrechtelijk verleden bij het afsluiten van een verzekering. De verzekeraar zal namelijk de verzekering direct beëindigen wanneer zij er achter komen dat je dit verzwegen hebt. Je bent dan onverzekerd en dat is natuurlijk heel gevaarlijk. Wanneer je dan iemand schade berokkent, betaal je dit uit eigen portemonnee. Daarnaast pleeg je dus verzekeringsfraude en daardoor kom je in het CIS systeem te staan als fraudeur. Op dat moment is de kans veel groter dat ook andere maatschappijen het weigeren wanneer je een verzekering aanvraagt. De maatschappij die jou dan nog wel wil aannemen zal waarschijnlijk veel hogere kosten berekenen en dat is natuurlijk ook niet wat je zoekt. Het is dus gewoon belangrijk om eerlijk te zijn over een eventueel strafrechtelijk verleden. 

Een verzekering afsluiten met een strafrechtelijk verleden bij de Vereende via Simplysure.nl

In een hele hoop gevallen is het dus heel lastig om een verzekering af te sluiten wanneer je een strafrechtelijk verleden hebt. Hierdoor is het lastig om verzekerd te zijn en wanneer je dan een auto nodig hebt, maakt dit het allemaal heel ingewikkeld. Gelukkig is de Vereende een verzekeraar die hier iets soepeler naar kijkt. Deze verzekeraar specialiseert zich namelijk in dit soort gevallen. Hierdoor hebben zij alle ervaring en kennis die er nodig is om mensen met een strafrechtelijk verleden alsnog te verzekeren. De Vereende zal kijken welke verzekering het beste past zodat je alsnog verzekerd de weg op kunt gaan.