Zwarte lijst: bestaat het?
Ontvang binnen één werkdag een offerte als
Bestaat er een zwarte lijst voor verzekeraars wanneer iemand een verzekering wilt afsluiten? Stel nou dat je eens een keer de fout bent ingegaan wat betreft alcohol achter het stuur of het plegen van fraude bij een verzekeraar. Wordt dit dan op een bepaalde lijst bijgehouden zodat de volgende verzekeraar bij een aanvraag kan inschatten of iemand een risico vormt bij de aanvraag van een nieuwe verzekering? Op zich is er niet een zwarte lijst maar zoiets wordt wel geregistreerd. Namelijk door middel van een CIS registratie. We gaan je laten kennis maken met het CIS systeem en wat dit precies inhoudt. Ook laten we je zien hoe je op deze lijst komt en hoe lang het duurt voor je er weer af gaat. Op die manier weet je waar je aan toe bent wanneer je geregistreerd staat en wat je vervolgens het beste kunt doen.
Zwarte lijst of CIS registratie?
Een zwarte lijst bestaat dus niet echt. Wel is er een CIS systeem in het leven geroepen voor verzekeraars. CIS staat voor Stichting Centraal Informatie Systeem. Voor verzekeraars en gemachtigden is het mogelijk om in te loggen op dit systeem. Er kunnen verschillende gegevens opgenomen worden in dit systeem, maar het is allemaal om in te zien voor een verzekeraar of het een groot risico is om de verzekerde aan te nemen of juist niet. We gaan je laten zien hoe je een CIS registratie kunt krijgen.

Hoe krijg je een CIS registratie?
Een CIS registratie kun je krijgen door verschillende redenen. Enkele voorbeelden voor het krijgen van een CIS registratie zijn:
Strafrechtelijk verleden
Er wordt bijvoorbeeld opgenomen of je een strafrechtelijk verleden hebt. Dit kan namelijk een groot risico voor de verzekeraar zijn. Ziet deze dat je een jaar geleden nog opgepakt bent met drank achter het stuur, is dit natuurlijk een vrij groot risico. Hierdoor is de verzekeraar minder snel geneigd om je aan te nemen als verzekerde.
Wanbetaling
Met wanbetaling wordt bedoelt dat je je verzekering niet betaald hebt. Dit gebeurt heus niet direct na één achterstallige betaling, maar wanneer je vaker weigert om een verzekering te betalen, kan de verzekeraar de verzekering stopzetten en kom je dus ook in het systeem te staan. Een andere verzekeraar kan hier een probleem in zien en het risico te groot vinden om je dan aan te nemen als verzekerde.
Fraude
Met fraude kunnen verschillende dingen bedoelt worden. Zo kan het zijn dat iemand verzwegen heeft dat hij een strafrechtelijk verleden heeft, maar het kan ook zijn dat iemand iets geclaimd heeft bij de verzekering wat eigenlijk niet klopt. Ook dan komt in beide gevallen een registratie in het CIS systeem.
Schadeverleden
Een verzekeraar kan de verzekering beëindigen wanneer iemand een negatief aantal schadevrije jaren heeft. Dat gebeurt wanneer iemand dus vaker schade veroorzaakt en kan heel nadelig zijn voor de verzekeraar. Deze moet dit namelijk dan vaker uitkeren en dat zorgt voor een groot risico welke de verzekeraar wil vermijden. Ook dit wordt dus geregistreerd.
Rijontzegging
Als laatste kan het zijn dat de rechter in een strafzaak een rijontzegging uitspreekt. Wanneer je vaker een overtreding of misdrijf begaat wat betreft het verkeer, kan de rechter deze straf namelijk opleggen. Dit kan zowel voorwaardelijk als onvoorwaardelijk zodat de rechter een stok achter de deur heeft waardoor je hopelijk niet nog eens de fout in gaat. Voor een verzekeraar kan dit aangeven dat je dus vaak problemen veroorzaakt op de weg en het staat dan ook in het CIS systeem omdat dit een grotere risico veroorzaakt voor een kapotte auto.
Hoe lang geldt een rijontzegging?
Zo'n plekje op deze lijst of in dit systeem is niet voor eeuwig. Aan de verschillende registraties zitten meestal de volgende termijnen gekoppeld.
- Strafrechtelijk verleden - 5 jaar
- Wanbetaling - 3 jaar
- Fraude - 8 jaar
- Schadeverleden - 15 maanden
- Rijontzegging - 5 jaar
Bezwaar indienen
Het is altijd mogelijk om een bezwaar in te dienen tegen de registratie. Wellicht ben je het niet eens met de registratie. Via de website van het CIS kun je een bezwaarformulier downloaden. Deze kun je invullen en CIS zal dan ook contact opnemen met de verzekeraar. Die heeft de registratie vermeld en is ook de enige die deze kan verwijderen. Blijft de registratie alsnog staan dan heeft de verzekeraar deze gewijzigd. Dan kun je alsnog een klacht indienen bij de klachtencommissie van de verzekeraar. Ook die zal zijn oog nog een keer werpen op de klacht. Mocht je er dan nog niet uitkomen dan is de rechter ook altijd nog een optie. De kosten van een advocaat kunnen wel vrij hoog zijn dus dat is wel iets waar je rekening mee moet houden.
Een verzekering afsluiten als je op de ‘Zwarte lijst” staat, oftewel een CIS registratie hebt
Sta je in het CIS systeem dan is de kans veel kleiner dat een verzekeraar je accepteert. Het is op dat moment wel een goed idee om contact op te nemen met de Vereende. Deze verzekeraar is namelijk specifiek voor verzekerden die een groot risico vormen. Waarbij een andere verzekeraar neigt om af te wijzen, wil de Vereende iedereen een kans geven. Door de kennis die zij hebben in dit onderwerp is dit dan ook een goede verzekeraar.